Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Bovenlicht   van  venster

De term 'bovenlicht' wordt meestal gebruikt voor het licht dat boven een deur door een 'licht' naar binnen valt, veelal in hetzelfde kozijn gevat als de deur. Het maakt daarbij niet uit of de vulling - al eeuwen is dat glas - al dan niet gevat is in een raam.

Hoe zit dat bij oude vensters, bijvoorbeeld die met een kruiskozijn? Wanneer er in het bovenvak van het venster geen raam geplaatst is dat het lichtdoorlatende materiaal bevat, spreken we van een bovenlicht van een venster. Is er wel een raam in het kozijn geplaatst, dan noemen we het liefst een bovenraam, maar dat onderscheid wordt zelden gemaakt. Immers de meeste kruisvensters hebben in de loop der eeuwen in alle vakken ramen gekregen.

In de oudste kruiskozijnen zat bovenin nog geen glas, maar een andere lichtdoorlatende vulling. De benedenvakken werden met een luik potdicht afgesloten. Daar kwam geen raam aan te pas. Het luik viel in een steensponning en boven sloot het perkament of de glas-in-loodvulling direct op het kozijn aan.


Tekst: Jean Penders (10-2017). Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders